Kawa Arabica z Indii
Kawy dość mocne, z delikatnym, pikantnym posmakiem.
Kawa indyjska może interesować miłośników czarnego napoju z wielu powodów. Jednym z nich jest proces "monsunowania", któremu poddawane są tam niektóre partie ziarna kawowego. W epoce żaglowców rejsy z Indii do Europy trwały wiele miesięcy. Podczas transportu zielone ziarno narażone było na działanie dużej wilgoci, co zmieniało jej smak i barwę. Pod koniec podróży kawa miała już przeważnie barwę żółtą.
Odbiorcy tak do tego przywykli, że kiedy na szlakach handlowych pojawiłu się parowce i czas transportu uległ znacznemu skruceniu, nadal domagali się ziaren o cechach podobnych do tych , jakie były kiedyś wynikiem długotrwałych podróży. Wychodząc naprzeciw tym oczekiwaniom, producenci kawy zaczęli poddawać ziarno tak zwanemu "monsunowaniu". Polega ono na wystawieniu go przez pięć dni na działanie powietrza o bardzo dużej wilgotności w porze monsunowej, czyli w okresie od maja do czerwca. Służą do tego zadaszenia bez ścian, pod którymi rozsypuje się ziarno na czystej podłodze tworząc warstwę o grubości 12 - 20 cm, i regularnie przeczesuje grabiami. Po tym zabiegu kawę pakuje się luźno do worków, które wystawione są na działanie wiatru monsunowego. W ciągu siedmiu tygodni zawartość tych worków przepakowywuje się co tydzień aż do uzyskania pożądanych zmian barwy i smaku. W ostatniej fazie procesu dokonuje się ręcznego sortowania, usuwając przy tym wszystkie ziarna, których barwa nie uległa zmianie, a następnie pakuje kawę do worków z przeznaczeniem na eksport. Kawę "monsunową" oferuje się kupcom od października do lutego.
Indyjska kawa Arabica
Uprawy kawy wysokogatunkowej znajdują się w Karnataka, w Tellichery i Malabarze w stanie Kerela, na południowym zachodzie oraz w Nilgiris w stanie Tami Nadu (dawniejszym stanie Madras) na południowym wschodzie kraju.
Indyjską kawę dobrej jakości określa się jako Arabica Plantation i klasyfikuje do grup A, B, C i T. Kawa monsunowana należy do grup Monsooned Malabar AA i Monsooned Basanically. Wytwarza się także pewne ilości ziarna Peaberry. W indyjskim przemyśle kawowym występują te same problemy, co w wielu innych dziedzinach życia tego kraju - zbyt dużo biurokracji, za wysokie podatki i niedoinwestowanie. Obecnie skupem i przygotowaniem kawy na eksport zajmuje się Indyjska Rada Kawy która sprzedaje towar na aukcjach w ilościach hurtowych, odpowiadających rozmiarom zagranicznych zamówień. System ten nie pozwala, niestety, zachować specyficznych cech surowca pochodzącego z różnych regionów i plantacji, co zniechęca wielu dobrych producentów do pielęgnacji indywidualnego charakteru upraw i kultywowania wysokiej jakości. W roku 1992 podjęto próbę przeciwdziałania tym zjawiskom: ziarna pochodzącego z plantacji w dolinie Nuggets, należącego do grupy A, nie miesza się już z innymi. Jest nadzieja, iż będzie to stanowić dostateczną zachętę dla innych producentów pragnących wejść indywidualnie na rynek oryginalnych kaw wysokogatunkowych.