Kawa ziarnista z Peru - Palarnia kawy Warszawa

 

Smak kawy peruwiańskiej

Kawa o zrównoważonym smaku, dobra do mieszanek.

Peru ma duże możliwości jako producent kawy. Gdyby zapanowały w tym kraju stabilne warunki ekonomiczne i polityczne, znalazłby się on zapewne w czołówce światowej.

W lasach dojrzewa 98% peruwiańskiej kawy, głównie na małych działkach chłopskich. Peru jednak boryka się z poważnymi problemami: partyzantka, działalność organizacji Sondero Luminosa ("Świetlista Ścieżka"), mafie narkotykowe, niedawne przypadki cholery w rejonie wybrzeża oraz galopująca inflacja, która osiągnęła już poziom 7000% w skali rocznej.

 

Kawa peruwiańska - eksport

W latach siedemdziesiątych roczna produkcja kawy wyniosła 900 000 worków, a w latach następnych wzrosła do 1,3 miliona worków. Eksport surowca kontrolowany jest przez rząd, choć prywatni przedsiębiorcy, działający przez pośredników, skupują ziarno w najodleglejszych rejonach. Niedawno powstała Peruwiańska Izba Eksporterów Kawy usilnie starająca się podnieść jakość produkcji. Jej głównym dążeniem było ustanowienie norm jakościowych oraz identyfikacja wad surowcowych, a także promowanie "kultury" jakości. Działania te dobrze rokują na przyszłość; umiarkowanym optymizmem napawa również niedawny wzrost cen, który powinien zachęcić rolników do uprawnienia na tych terenach kawowców zamiast innej tradycyjnej uprawy, jaką jest tutaj kakao.

Kawy ziarniste Robusta

Najlepsza kawa pochodzi z okolic Chanchamayo, Cuzco, Norte i Puno. Znaczną część produkcji sprzedaje się jako "organiczną", jest to jednak sprawa problematyczna, niełatwo bowiem zweryfikować rzeczywiste warunki uprawy wszystkich drzewek kawowych. Duże trudności napotyka również ocena stanu całego zbioru kawy. Jednak biorąc pod uwagę powszechne ubóstwo rolników w tych regionach, wydaje się mało prawdopodobne, by mogli oni sobie pozwolić na zakup nawozów sztucznych i pestycydów.

Peruwiańskie kawy ziarniste Arabica

Klasyfikacja kawy jako produktu naturalnego upoważnia do zwyżki cen o 10 - 20%

 

Kawa z Peru

Kawa peruwiańska może być równie dobra, jak ta pochodząca z upraw innych krajów Ameryki Środkowej i Południowej. Świadczą o tym następujące fakty: Niemcy kupują najlepsze jej partie z przeznaczeniem na mieszanki; importują ją także Japończycy i Amerykanie.

Moc: **

Kwaskowość: ****

Równowaga: ****

Smak: zrównoważony, z cenioną kwaskowością

Zalecane palenie: średnie do silnego; do mieszanek i wielu innych zastosowań

*  zadowalająca

 

Wszystkich zainteresowanych zakupem kawy (hurt / detal) zapraszamy do palarni kawy w Warszawie!

 

Kawy całego świata


KAWA Z AZJA I OCEANIA
Kawa ziarnista z Peru - Palarnia kawy Warszawa