Kawa ziarnista z Boliwii

Palarnia kawy Warszawa

Kawa z żywopłotów małych ogródków i z wielkich plantacji.

Historia kawy boliwijskiej

Kawowce wykorzystywano w tym kraju jako krzewy ozdobne i formowano z nich żywopłoty w ogródkach przydomowych. Komercyjna produkcja ziarna kawowego rozpoczęła się w Boliwii dopiero w latach pięćdziesiątych XX wieku, a w roku 1975 uprawy nawiedziła fala mrozów - tych samych, które zrujnowały plantacje brazylijskie.

Kawa ziarnista Arabica
Kawy ziarniste Robusta

Kawa boliwijska - charakterystyka

Kawa boliwijska rośnie dość wysoko - 180 - 670 m n.p.m.; jej ziarno, obrabiane "na mokro", importują głównie Niemcy i Szwajcarzy. W smaku jest ono zwykle gorzkawe i nie cechuje go zbyt wysoka jakość.

CechaOcena
Moc ***
Kwaskowość **
Równowaga **
Smak Dobra kawa do mieszanek
Zalecane palenie Średnie do silnego
Ocena końcowa * Zadowalająca

Wszystkich zainteresowanych zakupem kawy (hurt / detal) zapraszamy do palarni kawy w Warszawie!