Kawa ziarnista z Kuby

Palarnia kawy Warszawa

Byłoby dziwne, gdyby na Kubie - znanej z doskonałych cygar - nie produkowano kawy.

Kawa kubańska - charakterystyka

Najlepszą kawą kubańską jest Torquino - lub Extra Torquino. Nazwa ta nie dotyczy rejonu upraw; określa raczej jakość. Jest to kawa o czystym smaku i średniej mocy, charakteryzująca się kwaskowością niższą od wielu innych gatunków produkowanych w Ameryce Środkowej. Wynika to z usytuowania plantacji na mniejszych wysokościach.

W obecnych warunkach politycznych trudno zapewnić stałe dostawy i wysoką jakość surowca. Należy się jednak spodziewać, że po rozwiązaniu tych problemów Kuba stanie się ważnym dostawcą ziarna kawowego do Stanów Zjednoczonych i Japonii.

CechaOcena
Moc ***
Kwaskowość **
Równowaga ***
Smak Pełna moc z soczystym posmakiem dymnym
Zalecane palenie Średnie do silnego; do mieszanek

** Dobra

Wszystkich zainteresowanych zakupem kawy (hurt / detal) zapraszamy do palarni kawy w Warszawie!