Kawa ziarnista z Kuby
Palarnia kawy Warszawa
Byłoby dziwne, gdyby na Kubie - znanej z doskonałych cygar - nie produkowano kawy.
Kawa kubańska - charakterystyka
Najlepszą kawą kubańską jest Torquino - lub Extra Torquino. Nazwa ta nie dotyczy rejonu upraw; określa raczej jakość. Jest to kawa o czystym smaku i średniej mocy, charakteryzująca się kwaskowością niższą od wielu innych gatunków produkowanych w Ameryce Środkowej. Wynika to z usytuowania plantacji na mniejszych wysokościach.
W obecnych warunkach politycznych trudno zapewnić stałe dostawy i wysoką jakość surowca. Należy się jednak spodziewać, że po rozwiązaniu tych problemów Kuba stanie się ważnym dostawcą ziarna kawowego do Stanów Zjednoczonych i Japonii.
Cecha | Ocena |
---|---|
Moc | *** |
Kwaskowość | ** |
Równowaga | *** |
Smak | Pełna moc z soczystym posmakiem dymnym |
Zalecane palenie | Średnie do silnego; do mieszanek |
** Dobra
Wszystkich zainteresowanych zakupem kawy (hurt / detal) zapraszamy do palarni kawy w Warszawie!