Kawa ziarnista z Kuby - Palarnia kawy Warszawa
Byłoby dziwne, gdyby na Kubie - znanej z doskonałych cygar - nie produkowano kawy.
Kawa kubańska - charakterystyka
Najlepszą kawą kubańską jest Torquino - lub Extra Torquino. Nazwa ta nie dotyczy rejonu upraw; określa raczej jakość. Jest to kawa o czystym smaku i średniej mocy, charakteryzująca się kwaskowością niższą od wielu innych gatunków produkowanych w Ameryce Środkowej. Wynika to z usytuowania plantacji na mniejszych wysokościach.
W obecnych warunkach politycznych trudno zapewnić stałe dostawy i wysoką jakośc surowca. Należy się jednak spodziewać, że po rozwiązaniu tych problemów Kuba stanie się ważnym dostawcą ziarna kawowego do stanów Zjednoczonych i Japonii.
Moc: ***
Kwaskowość; **
Równowaga: ***
Smak: pełna moc z soczystym posmakiem dymnym
Zalecane palenie: średnie do silnego; do mieszanek
** dobra
Wszystkich zainteresowanych zakupem kawy (hurt / detal) zapraszamy do palarni kawy w Warszawie!
Kawy całego świata
KAWA Z AMERYKA ŚRODKOWA I KARAIBY