Kawa z Dominikany
Palarnia kawy Warszawa
Kawa ziarnista z Dominikany - dość mocna i przyjemnie słodkawa
Republika Dominikany jest jednym z dwóch państw położonych na historycznej wyspie Hispanioli. Jej przeszłość - podobnie jak sąsiedniej Republiki Haiti - bywała bardzo burzliwa, obecnie jednak, po demokratycznych wyborach sytuacja na wyspie jest ustabilizowana.
Dominikańska kawa Santo Domingo
Uprawę kawy rozpoczęto w Dominikanie w początkach XVIII wieku. Najlepsze ziarna uzyskuje się na południowym zachodzie, w rejonie Barahona oraz w Juncalito i Ocoa. Kawa z Dominikany, nazywana czasem Santo Domingo, jest bardzo wartościowa: ma łagodny smak - choć nie pozbawiony mocy - i lekko kwaskowy; wydziela również przyjemny aromat.
Kawa Santo Domingo w przeciwieństwie do kawy haitańskiej, w znakomitej większości poddawana jest obróbce "na mokro", co potwierdza jej wysoką jakość.
| Cecha | Ocena |
|---|---|
| Moc | ** |
| Kwaskowość | *** |
| Równowaga | **** |
| Smak | Zrównoważony, o średniej kwaskowości |
| Zalecane palenie | Średnie do silnego; dobra kawa uniwersalna |
** Dobra
Wszystkich zainteresowanych zakupem kawy (hurt / detal) zapraszamy do palarni kawy w Warszawie!