Kawa ziarnista z Indii

Palarnia kawy Warszawa

Kawy dość mocne, z delikatnym, pikantnym posmakiem.

Kawa indyjska może interesować miłośników czarnego napoju z wielu powodów. Jednym z nich jest proces "monsunowania", któremu poddawane są tam niektóre partie ziarna kawowego. W epoce żaglowców rejsy z Indii do Europy trwały wiele miesięcy. Podczas transportu zielone ziarno narażone było na działanie dużej wilgoci, co zmieniało jej smak i barwę. Pod koniec podróży kawa miała już przeważnie barwę żółtą.

Indyjska kawa Arabica

Indyjska kawa "monsunowa"

Odbiorcy tak do tego przywykli, że kiedy na szlakach handlowych pojawiły się parowce i czas transportu uległ znacznemu skróceniu, nadal domagali się ziaren o cechach podobnych do tych, jakie były kiedyś wynikiem długotrwałych podróży. Wychodząc naprzeciw tym oczekiwaniom, producenci kawy zaczęli poddawać ziarno tak zwanemu "monsunowaniu". Polega ono na wystawieniu go przez pięć dni na działanie powietrza o bardzo dużej wilgotności w porze monsunowej, czyli w okresie od maja do czerwca. Służą do tego zadaszenia bez ścian, pod którymi rozsypuje się ziarno na czystej podłodze tworząc warstwę o grubości 12 - 20 cm, i regularnie przeczesuje grabiami. Po tym zabiegu kawę pakuje się luźno do worków, które wystawione są na działanie wiatru monsunowego. W ciągu siedmiu tygodni zawartość tych worków przepakowuje się co tydzień aż do uzyskania pożądanych zmian barwy i smaku. W ostatniej fazie procesu dokonuje się ręcznego sortowania, usuwając przy tym wszystkie ziarna, których barwa nie uległa zmianie, a następnie pakuje kawę do worków z przeznaczeniem na eksport. Kawę "monsunową" oferuje się kupcom od października do lutego.

Ziarniste kawy Robusta

Kawa indyjska - uprawa

Uprawy kawy wysokogatunkowej znajdują się w Karnataka, w Tellichery i Malabarze w stanie Kerela, na południowym zachodzie oraz w Nilgiris w stanie Tami Nadu (dawniejszym stanie Madras) na południowym wschodzie kraju.

Kawa z Indii - eksport

Indyjską kawę dobrej jakości określa się jako Arabica Plantation i klasyfikuje do grup A, B, C i T. Kawa monsunowana należy do grup Monsooned Malabar AA i Monsooned Basanically. Wytwarza się także pewne ilości ziarna Peaberry. W indyjskim przemyśle kawowym występują te same problemy, co w wielu innych dziedzinach życia tego kraju - zbyt dużo biurokracji, za wysokie podatki i niedoinwestowanie. Obecnie skupem i przygotowaniem kawy na eksport zajmuje się Indyjska Rada Kawy, która sprzedaje towar na aukcjach w ilościach hurtowych, odpowiadających rozmiarom zagranicznych zamówień. System ten nie pozwala, niestety, zachować specyficznych cech surowca pochodzącego z różnych regionów i plantacji, co zniechęca wielu dobrych producentów do pielęgnacji indywidualnego charakteru upraw i kultywowania wysokiej jakości. W roku 1992 podjęto próbę przeciwdziałania tym zjawiskom: ziarna pochodzącego z plantacji w dolinie Nuggets, należącego do grupy A, nie miesza się już z innymi. Jest nadzieja, iż będzie to stanowić dostateczną zachętę dla innych producentów pragnących wejść indywidualnie na rynek oryginalnych kaw wysokogatunkowych.

CechaOcena
Moc ****
Kwaskowość *
Równowaga **
Smak Gładki, pełny, pikantny i mocny
Zalecane palenie Średnie
Ocena końcowa ** Dobra

Wszystkich zainteresowanych zakupem kawy (hurt / detal) zapraszamy do palarni kawy w Warszawie!