Kawa ziarnista z Hondurasu
Palarnia kawy Warszawa
Kawa z Hondurasu cieszy się dobrą opinią, zwłaszcza jako składnik mieszanek.
Drzewka kawowe przywieziono do Hondurasu z terytorium Salwadoru. Produkuje się tam obecnie kawę dobrej jakości, nierzadko z wysoką kwaskowością.
Kawa z Hondurasu - klasyfikacja ziaren
Tak jak gdzie indziej, klasyfikacja ziaren zależy od wysokości upraw. Kawa z plantacji o wyniosłości 700 - 1000 m n.p.m. należy do kategorii Central Standard, z plantacji o wyniosłości 1000 - 1500 m n.p.m. - do grupy High Grown, a z obszaru 1500 - 2000 m n.p.m. - do grupy Strictly High Grown (SHG). Po mrozach w Brazylii w roku 1975 produkcja kawy w Hondurasie wzrosła w ciągu 20 lat z 500 000 do 1 800 000 worków.
Źródłem poważnego zagrożenia była rdza kawowa, zwłaszcza na wschodzie. Opryski preparatami miedziowymi wykonane w celu zwalczenia tej choroby spowodowały nieoczekiwane zwiększenie plonów. Eksport kawy kierowany jest w większości do Niemiec i USA.
Wszystkich zainteresowanych zakupem kawy (hurt / detal) zapraszamy do palarni kawy w Warszawie!