Kawa ziarnista z Meksyku – subtelność i głęboki aromat

Palarnia kawy GKS KAWA – Warszawa

Odkryj wyjątkową kawę z Meksyku – jednego z największych producentów kawy na świecie.

Skąd pochodzi meksykańska kawa?

Meksyk zajmuje **czwarte miejsce na świecie** pod względem produkcji kawy, rocznie dostarczając około **5 milionów worków** aromatycznych ziaren. Większość upraw pochodzi od małych plantatorów, którzy z pasją dbają o jakość surowca. Uprawiana w górskich regionach, kawa meksykańska zachwyca subtelnym smakiem i bogatym aromatem.

Regiony i najlepsze gatunki

Najwyższej jakości kawę z Meksyku znajdziemy w regionach **Chiapas, Oaxaca i Veracruz**. Szczególnie cenione odmiany to:

  • Tapachula i Huixtla – bogaty aromat, z delikatnymi nutami czekolady.
  • Pluma Coixtepec – naturalnie uprawiana, o złożonym bukiecie smakowym.
  • Liquidambar MS – uznawana za najlepszą kawę typu Elephant z Meksyku.

Profil smakowy kawy z Meksyku

Meksykańska kawa słynie z **łagodnego, ale pełnego smaku**. Wyróżnia się subtelną kwasowością i delikatnymi nutami **czekolady, karmelu oraz orzechów**. Znakomicie sprawdza się zarówno w ekspresie, jak i metodach alternatywnych.

Ocena kawy

CechaOcena
Moc ****
Kwaskowość ****
Równowaga ****
Smak Subtelny, apetyczny, dojrzały i głęboki.
Zalecane palenie Najlepsza po mocnym paleniu.
Ocena końcowa ★★★★☆ (Bardzo dobra)

Chcesz spróbować najlepszej kawy ziarnistej z Meksyku?

Zapraszamy do naszej palarni w Warszawie – oferujemy sprzedaż hurtową i detaliczną.