Kawa z Dominikany - Palarnia kawy Warszawa
Kawa ziarnista z Dominikany - dość mocna i przyjemnie słodkawa
Republika Dominikany jest jednym z dwóch państw położonych na historycznej wyspie Hispanioli. Jej przeszłość - podobnie jak sąsiedniej Republiki Haiti - bywała bardzo burzliwa, obecnie jednak, po demokratycznych wyborach sytuacja na wyspie jest ustabilizowana.
Dominikańska kawa Santo Domingo
Uprawę kawy rozpoczęto w Dominikanie w początkach XVIII wieku. Najlepsze ziarna uzyskuje się na południowym zachodzie, w rejonie Barahona oraz w Juncalito i Ocoa. Kawa z Dominikany, nazywana czasem Santo Domingo, jest bardzo wartościowa: ma łagodny smak - choć nie pozbawiony mocy - i lekko kwaskowy; wydziela również przyjemny aromat. Kawa Santo Domingo w przeciwieństwie do kawy haitańskiej, w znakomitej większości poddawana jest obróbce "na mokro", co potwierdza jej wysoką jakość.
Moc: **
Kwaskowość: ***
Równowaga: ****
Smak: zrównoważony, o średniej kwaskowości
Zalecane palenie: średnie do silnego; dobra kawa uniwersalna
** dobra
Wszystkich zainteresowanych zakupem kawy (hurt / detal) zapraszamy do palarni kawy w Warszawie!