Kawa z Dominikany - Palarnia kawy Warszawa

Kawa ziarnista z Dominikany - dość mocna i przyjemnie słodkawa

Republika Dominikany jest jednym z dwóch państw położonych na historycznej wyspie Hispanioli. Jej przeszłość - podobnie jak sąsiedniej Republiki Haiti - bywała bardzo burzliwa, obecnie jednak, po demokratycznych wyborach sytuacja na wyspie jest ustabilizowana.

Dominikańska kawa Santo Domingo

Uprawę kawy rozpoczęto w Dominikanie w początkach XVIII wieku. Najlepsze ziarna uzyskuje się na południowym zachodzie, w rejonie Barahona oraz w Juncalito i Ocoa. Kawa z Dominikany, nazywana czasem Santo Domingo, jest bardzo wartościowa: ma łagodny smak - choć nie pozbawiony mocy - i lekko kwaskowy; wydziela również przyjemny aromat. Kawa Santo Domingo w przeciwieństwie do kawy haitańskiej, w znakomitej większości poddawana jest obróbce "na mokro", co potwierdza jej wysoką jakość.

Moc: **

Kwaskowość: ***

Równowaga: ****

Smak: zrównoważony, o średniej kwaskowości

Zalecane palenie: średnie do silnego; dobra kawa uniwersalna

**  dobra

Wszystkich zainteresowanych zakupem kawy (hurt / detal) zapraszamy do palarni kawy w Warszawie!

 

Kawy całego świata


KAWA Z AZJA I OCEANIA
Kawa z Dominikany - Palarnia kawy Warszawa