Kawa ziarnista z Angoli

Palarnia kawy Warszawa

Niepewna przyszłość wielkiego niegdyś producenta kawy.

Kawa z Angoli - eksport

W połowie lat siedemdziesiątych Angola eksportowała rocznie ponad 3,5 miliona worków kawy należącej w 98% do odmiany robusta. Było to przypuszczalnie najlepsze ziarno tej odmiany produkowane w Afryce. Niestety, w 1990 roku produkcja spadła do 200 000 worków.

Marki kawy z Angoli

Marki najlepiej znane z przeszłości, mające kiedyś ustabilizowaną jakość, to Amborm i Novo Redondo. Znakomitą większość ziarna eksportowano do USA, Holandii i, oczywiście, do Portugalii.

Smak kawy z Angoli

Kawa z Angoli była znana w przeszłości z wysokiej kwaskowości. Niestety, przez wiele lat była niedostępna na Zachodzie, co sprawia, że współczesna ocena jej smaku jest trudna do ustalenia.

Zalecane palenie: średnie do ciemnego.

CechaOcena
Moc ***
Kwaskowość ****
Równowaga ***
Smak charakterystyczny, wysoka kwaskowość
Zalecane palenie średnie do ciemnego
Ocena końcowa * Zadowalająca

Wszystkich zainteresowanych zakupem kawy (hurt / detal) zapraszamy do palarni kawy w Warszawie!