Kawa ziarnista z Angoli
Palarnia kawy Warszawa
Niepewna przyszłość wielkiego niegdyś producenta kawy.
Kawa z Angoli - eksport
W połowie lat siedemdziesiątych Angola eksportowała rocznie ponad 3,5 miliona worków kawy należącej w 98% do odmiany robusta. Było to przypuszczalnie najlepsze ziarno tej odmiany produkowane w Afryce. Niestety, w 1990 roku produkcja spadła do 200 000 worków.
Marki kawy z Angoli
Marki najlepiej znane z przeszłości, mające kiedyś ustabilizowaną jakość, to Amborm i Novo Redondo. Znakomitą większość ziarna eksportowano do USA, Holandii i, oczywiście, do Portugalii.
Smak kawy z Angoli
Kawa z Angoli była znana w przeszłości z wysokiej kwaskowości. Niestety, przez wiele lat była niedostępna na Zachodzie, co sprawia, że współczesna ocena jej smaku jest trudna do ustalenia.
Zalecane palenie: średnie do ciemnego.
Cecha | Ocena |
---|---|
Moc | *** |
Kwaskowość | **** |
Równowaga | *** |
Smak | charakterystyczny, wysoka kwaskowość |
Zalecane palenie | średnie do ciemnego |
Ocena końcowa | * Zadowalająca |
Wszystkich zainteresowanych zakupem kawy (hurt / detal) zapraszamy do palarni kawy w Warszawie!