Kawa ziarnista z Boliwii
Palarnia kawy Warszawa
Kawa z żywopłotów małych ogródków i z wielkich plantacji.
Historia kawy boliwijskiej
Kawowce wykorzystywano w tym kraju jako krzewy ozdobne i formowano z nich żywopłoty w ogródkach przydomowych. Komercyjna produkcja ziarna kawowego rozpoczęła się w Boliwii dopiero w latach pięćdziesiątych XX wieku, a w roku 1975 uprawy nawiedziła fala mrozów - tych samych, które zrujnowały plantacje brazylijskie.
Kawa ziarnista Arabica
Kawy ziarniste Robusta
Kawa boliwijska - charakterystyka
Kawa boliwijska rośnie dość wysoko - 180 - 670 m n.p.m.; jej ziarno, obrabiane "na mokro", importują głównie Niemcy i Szwajcarzy. W smaku jest ono zwykle gorzkawe i nie cechuje go zbyt wysoka jakość.
| Cecha | Ocena |
|---|---|
| Moc | *** |
| Kwaskowość | ** |
| Równowaga | ** |
| Smak | Dobra kawa do mieszanek |
| Zalecane palenie | Średnie do silnego |
| Ocena końcowa | * Zadowalająca |
Wszystkich zainteresowanych zakupem kawy (hurt / detal) zapraszamy do palarni kawy w Warszawie!