Kawa ziarnista z Boliwii - Palarnia kawy Warszawa

 

Kawa z żywopłotów małych ogródków i z wielkich plantacji.

 

Historia kawy boliwijskiej

Kawowce wykorzystywano w tym kraju jako krzewy ozdobne i formowano z nich żywopłoty w ogródkach przydomowych. Komercyjna produkcja ziarna kawowego rozpoczęła się w Boliwii dopiero w latach pięćdziesiątych XX wieku, a w roku 1975 uprawy nawiedziła fala mrozów - tych samych, które zrujnowały plantacje brazylijskie.

Kawa ziarnista Arabica

Kawy ziarniste Robusta

 

Kawa boliwijska - charakterystyka

Kawa boliwijska rośnie dość wysoko - 180 - 670 m n.p.m.; jej ziarno, obrabiane "na mokro", importują głównie Niemcy i Szwajcarzy. W smaku jest ono zwykle gorzkawe i nie cechuje go zbyt wysoka jakość.

Moc: ***

Kwaskowość: **

Równowaga: **

Smak: dobra kawa do mieszanek

Zalecane palenie: średnie do silnego

*  zadowalająca

 

Wszystkich zainteresowanych zakupem kawy (hurt / detal) zapraszamy do palarni kawy w Warszawie!

 

Kawy całego świata


KAWA Z AZJA I OCEANIA
Kawa ziarnista z Boliwii - Palarnia kawy Warszawa