Kawa ziarnista z Boliwii - Palarnia kawy Warszawa
Kawa z żywopłotów małych ogródków i z wielkich plantacji.
Historia kawy boliwijskiej
Kawowce wykorzystywano w tym kraju jako krzewy ozdobne i formowano z nich żywopłoty w ogródkach przydomowych. Komercyjna produkcja ziarna kawowego rozpoczęła się w Boliwii dopiero w latach pięćdziesiątych XX wieku, a w roku 1975 uprawy nawiedziła fala mrozów - tych samych, które zrujnowały plantacje brazylijskie.
Kawa boliwijska - charakterystyka
Kawa boliwijska rośnie dość wysoko - 180 - 670 m n.p.m.; jej ziarno, obrabiane "na mokro", importują głównie Niemcy i Szwajcarzy. W smaku jest ono zwykle gorzkawe i nie cechuje go zbyt wysoka jakość.
Moc: ***
Kwaskowość: **
Równowaga: **
Smak: dobra kawa do mieszanek
Zalecane palenie: średnie do silnego
* zadowalająca
Wszystkich zainteresowanych zakupem kawy (hurt / detal) zapraszamy do palarni kawy w Warszawie!
Kawy całego świata
KAWA Z AMERYKA ŚRODKOWA I KARAIBY
